4 серпня 2016 р.

Володимир Леонтович – ще один почутий голос…

150 років від дня народження Володимира Леонтовича – видатного громадсько-політичного діяча, письменника, мецената, правника, одного з фундаторів товариства «Просвіта»

    Ця подія в Україні відзначається на державному рівні згідно постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році».

  Ім’я Володимира Леонтовича, довгий час замовчуване радянськими історіографами та літературознавцями і невідоме широкому загалу, є знаковим, якщо говорити про епоху піднесення культурно-просвітницького руху межі ХІХ – ХХ століть. Громадський діяч, меценат, представник нової генерації українського письменства, – В. Леонтович належить до тієї когорти молодих творчих індивідуальностей, котра, за словами І. Франка, “звіяла бурю в нашому національному житті, то рівночасно прочистила повітря, проложила не в однім напрямі нові стежки. Вона розбудила пристрасті там, де вперед була байдужість і рутина, оживила пульс народного життя. Се був той запас свіжих сил, який віднайшла в собі наша нація, в хвилі тяжкого пригноблення. 
  В сільських бібліотеках Добропільської  районної ЦБС оформлені календарні виставки, виставка-персоналія «Володимир Леонтович – ще один почутий голос…» - центральна бібліотека, на яких представлена література з життя і творчості письменника, його твори. 
   Для широкого кола населення проведені огляд літератури «Славетні сини України: Володимир Леонтович» - Криворізька бібліотека, біографічна година «Український подвижник літератури»- Світлівська бібліотека, інформаційні години «Не ми будемо, коли Вкраїні волі й долі не здобудемо» - центральна бібліотека, «Високий лет думок, шляхетні почуття і відданість безмежна Україні» - Нововодянська бібліотека.