14 серпня 2017 р.

Три свята в гості

Свято Спасу святкуємо, радість людям даруємо

  Яблучка на столі, в банку - медок, свіжий хліб, дихають жаром пиріжки, лісові горішки... Все це - не що інше, як символи прекрасних Спасів.
Свята Спаса особливі, адже названі вони в честь Спасителя нашого, Ісуса Христа. Вони неоднакові за своєю значимістю, однак у всіх трьох Спасів привід торжества пов'язаний зі Спасителем.

14 серпня церква відзначає свято Походження (Ізнесення) дерева животворного хреста, більш відоме серед віруючих як перший, мокрий чи медовий Спас.
19 серпня Преображення Господнє - велике, одне з так званих двунадесятих свят церкви, присвячене Ісусу Христу. І відоме в Україні під назвою другого, чи яблучного Спаса.
29 серпня - Перенесення нерукотворного образу Спаса нашого Ісуса Христа із м. Едесси в Константинополь, у повсякденному житті віруючих відоме більше як третій Спас, або Спас на полотні.
Виставка-експозиція «Спас – Бог земного достатку» організована центральною бібліотекою, представляє видання про народні звичаї та традиції, які допомагають читачам і гостям бібліотеки дізнатися про різні назви свята Спаса, його історію, особливості, народні прикмети. Доповнюють виставку гостинці літа: горіхи, червонобокі яблука і, звичайно, мед!
В сільських бібліотеках району оформлено календарні виставки, розкладки, перегляди літератури.
Для широкого кола читачів відбудуться урок народознавства «До світлиці прийшов Спас, пішло літечко від нас» - Світлівська бібліотека, народознавча оповідь «Прийшов Спас в гості до нас» - Новодонбаська бібліотека, народознавча година «От і Спас, йде вже літечко від нас» - Нововодянська бібліотека.

Вітаємо зі Святом Преображення Господнього!