25 вересня 2017 р.

Гордість української опери

  25 вересня виповнюється 85 років від дня народження видатного українського співака світового рівня Анатолія Солов’яненка (1932-1999) –народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (1997), Героя України (2008), кавалера орденів і медалей.

  Знаменитий оперний співак Анатолій Солов'яненко народився в Донецьку. В юності він скептично ставився до своєї перспективи стати співаком. Анатолій закінчив політехнічний університет, працював учителем геометрії, але випадок змусив його здивувати всіх своїм талантом на одному зі столичних оглядів. Потім Анатолій переміг у конкурсі, який забезпечив йому право стажуватися у всесвітньо відомому оперному театрі «Ла Скала». 
  Анатолій Солов’яненко був першим радянським тенором, який отримав запрошення співати в провідному театрі США – «Метрополітен-опера»: впродовж сезону 1977/1978 років він брав участь у 10 виставах, з великим успіхом виконавши партії в операх «Кавалер троянд» Р. Штрауса,  «Сільська честь» П. Масканьї, «Ріголетто» Дж.Верді. 
  За роки роботи солістом Київської опери (з 1963 по 1994) Анатолій Борисович Солов’яненко  заспівав 18 провідних партій,  в репертуарі співака було багато концертних програм, складених з творів українських та зарубіжних авторів. Він записав 18 грамплатівок (арії, романси, пісні), випустив компакт-диски. 
  З нагоди ювілею Анатолія Солов’яненка в центральній бібліотеці оформлено виставку-експозицію «Майстер співу – Анатолій Солов’яненко», де представлено книги, фото, матеріали з періодичних видань про життя та творчість нашого знаменитого земляка.