4 липня 2014 р.

У день на Купала…

  7 липня православні християни святкують Різдво святого пророка Предтечі та Хрестителя Божого Іоанна. Народ має свої уявлення про це свято. У цей день Іоанн Хреститель освятив воду та прогнав злі сили. Народ дав цьому святу свої, так би мовити, неофіційні назви: Іван-травник, Іван-чаклун та інші. Загалом це дуже давнє язичницьке свято, яке було певною мірою переосмислення після запровадження християнства на Русі.
  В бібліотеках ЦБС розгорнуто виставки-експозиції «Магічне свято Івана Купала» (центральна бібліотека), перегляди літератури «На Івана на Купала» (Ленінська, Новоторецька бібліотеки), календарні виставки «Від свята до свята» (Добропільська, Шевченківська та інші бібліотеки). Серед масових заходів відбудеться експрес-подорож «Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть» (Ганнівська бібліотека), народознавчий урок «Свято краси, молодості та самоочищення» (Новоукраїнська бібліотека), етнографічна мандрівка «Ой, на Івана, ой, на Купала» (Криворізька бібліотека) та інші. 
 За народним звичаєм цього дня молодь зі співами й жартами прямує до річки, розкладає вогнище та танцює навколо них. Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала.