8 червня 2016 р.

Бібліотека - громадський осередок села

 Основним критерієм роботи Вірівської сільської бібліотеки є перетворення бібліотеки на інформаційний центр громади,коли бібліотека формує громадську думку, інформує громаду про діяльність місцевої влади, впроваджує інноваційні  форми роботи.

   Актуальна місцева інформація акумулюється на тематичному стелажі «З турботою про населення», на якому присутній розділ «Місцева влада інформує», де зібрано і своєчасно оновлюються офіційні матеріали місцевих органів самоврядування ( графіки прийому громадян керівниками місцевої влади та місцевих депутатів, копії рішень, постанов, розпоряджень органів місцевого самоврядування та ін..). Користується увагою інформація з періодичних видань про зміни в законодавстві, нові соціальні пільги, поради безробітним, рекомендації випускникам про зміни умов вступу до навчальних закладів – тобто те що найбільше потрібне населенню.
   Важливою складовою інформаційного сервісу є взаємодія бібліотекаря і громади, коли бібліотекар аналізує запити користувачів, розширює коло послуг, серед яких обслуговування читачі на дому. В першу чергу бібліотекар  дбає про ветеранів, людей похилого віку. Під час відвідування проводиться не тільки обмін книг, а й інформаційні огляди новинок літератури та періодичних видань.
   Бібліотека організовує свою роботу у відповідності з вимогами та побажаннями  жителів села. В цьому році змінився режим роботи для зручності школярів, які їздять зі школи автобусом. За бажаннями жінок старшого віку в бібліотеці спільно з Вірівським сільським Будинком культури організовано і діє жіночий клуб «Берегиня». До співпраці приєднався Територіальний центр соціального обслуговування населення Добропільського району. Другий рік гостями і учасниками засідань жіночого клубу є директор територіального центру Болотова М. С. та завідуюча відділом соціально-побутової адаптації Катрич О. М. Форми засідань клубу різноманітні - літературні, пізнавальні, дискусійні, народознавчі, також на них вирішуються соціальні, побутові та громадські питання.
   Бібліотека співпрацює з завідуючою  фельдшерсько-акушерським пунктом Прокопенко З.В.  і дільничним інспектором Бернада Д. В., які завжди відгукуються на пропозиції зустрітися з користувачами різних вікових категорій з бесідами на теми актуальні теми.  Координує свою роботу бібліотека з дитячим навчальним закладом «Дзвіночок», серед заходів - екскурсії, спільні свята, онлайн-перегляди і презентації, казкові подорожі.
  Щоб зберегти лідерські інформаційні позиції, бібліотека здійснює послуги на основі застосування комп’ютерних технологій: безкоштовний доступ до Інтернету через Wi-Fi, надає можливість читачам замовляють товари в інтернет-магазинах, книги з «Книжкового клубу, спілкуватися з друзями, рідними і знайомими в соціальних мережах «Одноклассники», «В Контакте», Fecebook, Twitter, та черезSkype. Цими послугами користуються як постійні користувачі громади  так і переселенці із зони АТО, воїни української армії. 
   Підключення до мережі Інтернет надало бібліотеці змогу використовувати різноманітні форми роботи з формування інформаційної культури дітей і юнацтва, застосовувати можливості комп’ютерної техніки під час проведення масових заходів.
Вірівська сільська бібліотека з кожним роком розширює сферу послуг для своїх користувачів, змінює роботу бібліотеки на краще. В цьому процесі до дій бібліотеки долучаються читачі, мешканці села, місцева влада, депутати та спонсори. Вже три роки поповнює фонд бібліотеки передплатою на періодичні видання приватний підприємець Остапенко А.М. В поточному році Остапенко А.М і Антюхов Л.А подарували бібліотеці і СБК копіювальну оргтехніку. Тепер користувачі бібліотеки мають змогу розпечатати, копіювати, сканувати документи, матеріали для навчання і роботи.
Щоб залишатися цікавою, потрібною користувачеві, бібліотека сьогодні стала інформаційним, культурно–дозвіллєвим центром громади, з комфортними умовами  для спілкування і відпочинку жителів села.