18 травня 2018 р.

Канікули з книгою

Юний читачу!
Пропонуємо добірку книг, які допоможуть зрозуміти себе та інших, розважать чи розрадять, або стануть добрими друзями.

Ці книги знайдете на полицях сільських бібліотек.



Пекарська М.-К. Лотерея / Малгожата-Кароліна Пекарська ; пер. з пол. О. Шипнівської ; іл. Є. О. Житник. – Харків : Школа, 2016. – 527 с. : іл. 
    У книжці розповідається про те, що цікаве сьогоднішнім підліткам: про труднощі їхнього віку, про негаразди в школі та вдома. Особливо цікавою книга буде длятих, хто вже читав «Клас пані Чайки», адже «Лотерея» є продовженням цього роману. Герої  подорослішали, і перед ними великий світ розкриває свої широкі обійми. Їм доводиться вибирати майбутній фах, друзів, коханих і навіть… життя чи смерть! А це вже справді Вибір з великої літери. І здається, що життя скидається на лотерею, де кожен із героїв має білет. Для читачів старшого шкільного віку.

    Дал Р. Відьми : [повість] / Роальд Дал ; з англ. пер. В. Морозов ; за ред. І. Малковича ; іл. К. Блейк ; обкл. І. Сулими. – Вид. 3-є. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 255 с. : іл.
    Повість «Відьми» – це захоплива історія про справжніх відьом. І про хлопчика, який після загибелі його батьків у автокатастрофі, переїжджає із свого дому в Англії до бабуні в Норвегію, ліси якої в давнину й народили багатьох загадкових, міфічних, на думку багатьох дорослих, істот, таких як відьми. Вони й досі існують поряд із нами, живуть у цілком нормальних будиночках і навіть мають цілком нормальну роботу! Саме тут, у Норвегії, і починається шлях пізнання головним героєм світу відьом,..Для середнього шкільного віку.

    Портер Е. Поліанна виростає : роман / Елеонор Портер ; пер. з англ. В. Панченко ; худож. Ю. Богачов. – Київ : Рідна мова, 2016. – 319 с. : іл. – (Класна класика).
    Ця книга – продовження роману Елеонор Портер «Поліанна», найпопулярнішої книжки в Америці після Біблії. В ній Поліанна вже виросла. Які приємні й неприємні сюрпризи чатують на молоду дівчину, що повернулася до міста свого дитинства. І головне, чи зарадить уже дорослій героїні незвичайна гра, що виручала її не раз і несподівано нагадала про себе знову? Для середнього шкільного віку.


    Стрековська-Заремба М. Беррі, гангстер і купа клопотів / Малгожата Стрековська-Заремба ; пер. з пол. І. Котлярська-Фесюк ; мал. Й. Загнер-Колат. – Харків : Школа, 2017. – 157 с. : іл. – (Нова дитяча книга).
    Нова книга Малгожати Стрековської-Заремби розповідає про життя хлопчика Куби, яке здається йому нудним і одноманітним. У дворі нічого не відбувається, тим часом як інші діти мають неймовірні пригоди. Та і друзів у Куби всього нічого: гарний, мов дівчинка, Войтек та потворний кудлатий пес Беррі. Що за несправедливість! Аж ось доля усміхається й Кубі. В околиці з являється справжній гангстер, а за ним і купа несподіваних клопотів... Для середнього шкільного віку.

    Міжавторський цикл«39 ключів» – бестселер, який завоював велику популярність та прихильність читачів усього світу завдяки оригінальному та дуже заплутаному сюжету. Основну його сюжетну лінію склав Рік Ріордан, автор популярних дитячих пригодницьких повістей про Персі Джексона і богів-олімпійців, і якому належить авторство першої та останньої – найголовніших книг циклу. Кожну з наступних книг серії було написано іншими авторами. Події, описані в книгах, відбуваються в різних країнах і присвячені розкриттю таємниць найвідоміших історичних постатей. Головні     герої Емі та Ден Кехіли, брат та сестра, розв’язують складні задачі, щоб знайти 39 ключів, володар яких може підкорити собі весь світ. Пошуки ключів всевладдя ускладнюються тим, що цей скарб хочуть отримати й інші члени великої та могутньої родини Кехилів. І варто зазначити, що більшість з них підступні та дуже владні. Для читачів старшого шкільного віку.

  Джеймісон С. (1848-1909). Леді Джейн : [повість] / Сесилія Джеймісон ; пер. та літ. оброб. А. А. Клімова ; худож. О. А. Семякіна. – Харків : Ранок, 2017. – 223 с. : іл.
 «Леді Джейн» – пронизлива і драматична повість американської письменниці Сесилії Джеймісон, створена на рубежі ХХ ст. Цією історією дівчинки-сироти, сповненою неймовірних поворотів долі, таємниць і майже детективних обставин, уже більше століття зачитуються діти й підлітки. І сьогодні вона хвилює, переконує, викликає співчуття, а часом і сльози – недарма ця талановита книга по праву увійшла до золотого фону світової літератури для дітей. Самотнє дитя – леді Джейн, що протистоїть жорстокому й холодному світові, виходить переможцем у цій боротьбі, завдяки душевній красі, твердості характеру і вмінню бути вдячною й милосердною. Для читачів середнього шкільного віку.

    Андрусяк І. М. 28 днів із життя Бурундука : повісті та оповідання / Іван Андрусяк ; худож. Г. Осадко. – Київ : Фонтан казок, 2017. – 215 с. : іл. – (Книжка про мене).
    Коли однокласники обзивають тебе Бурундуком і насміхаються, бо ти не вмієш стрибати через «козла» і лазити по канату, – тоді на душі так кепсько, що ти готовий на будь-що, тільки б довести їм усім, хто такий Івась Бондарук насправді. Навіть на те, щоб вивести собі… кишенько¬вого чортика! Він розгадуватиме таємницю моторошних кроків, які звучать уночі в його кімнаті («Креденс»), займатиметься ризиковими хімічними експериментами («Алхімік») і, нарешті, спробує пізнати спокуси «до¬рослого» життя й навчиться розрізняти, що в ньому справжнє, а що –   обман («Завдання з фізики»). Для читачів середнього шкільного віку.

    Лачина А. Фактор кохання / Анна Лачина ; пер. З польської Н.Зотової. Х.ВД «ШКОЛА», 2018. – 304 с. («Сучасна європейська підліткова книга»).
  Головні героїні книги — дівчата Патриція і Магда — прагнуть справжнього романтичного кохання. Обидві знаходять бой-френдів: одна у справжньому житті, а друга у безмежному інтернет-просторі. Романи в дівчат сповнені яскравих та бурхливих подій, але їх , як і інших сучасних підлітків, цікавлять ті ж самі актуальні питання: як «впізнати» свою половинку? Як не боятися бути собою та сміливо любити? Як правильно ставитися до оточуючих та вмітизрозуміти чужу позицію? Для читачів старшого шкільного віку.

    Келлі М. Х. Бузкові дівчата = Lilacgirls : роман / Марта Холл Келлі ; [пер. з англ. В. Горбатька ; дизайн обкл. В. Бариби]. – Київ : Нора-Друк, 2017. – 543 с. – (Читацький клуб).
   Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві в Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі, у 1940 році, окуповує Францію.
    Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки.
      Видання розраховане не широке коло читачів.

    Полісся : енциклопедія, казка, гра / [уклад. Ю. Бєсєдіна] ; дизайн обкл. К. Кришень ; іл. В. Тихонюк, О. Вергелес. – Київ : Гамазин, 2016. – 63 с. : іл., фотоіл., портр., карти. – (Енциклопедія – Казка – Гра).
     Донбас : енциклопедія, казка, гра / [уклад. Ю. Бєсєдіна] ; дизайн обкл. К. Кришень ; іл. Т. Гущиної, О. Вергелес. – Київ : Гамазин, 2016. – 63 с. : іл., фотоіл., портр., карти. – (Енциклопедія – Казка – Гра).

     Крим : енциклопедія, казка, гра / [уклад. Ю. Бєсєдіна] ; дизайн обкл. К. Кришень ; іл. О. Мазур, О. Вергелес. – Київ : Гамазин, 2016. - 63 с. : іл., фотоіл., портр., карти. – (Енциклопедія – Казка – Гра).
     
    Галичина : енциклопедія, казка, гра / [уклад. Ю. Бєсєдіна] ; іл. Н. Шевчук, О. Вергелес. – Київ : Гамазин, 2016. – 63 с. : іл., фотоіл., портр. – (Енциклопедія – Казка – Гра).
   
   Волинь : енциклопедія, казка, гра / [уклад. Ю. Бєсєдіна] ; іл. Г. Лапи, О. Вергелес. – Київ : Гамазин, 2016. – 63 с. : іл., фотоіл., портр. – (Енциклопедія – Казка – Гра). 
      Що нам відомо про Полісся, Галичину, Волинь, Крим і Донбас? Столітні дуби, тремтливі осики, шовковий мох та синє дзеркало озер, чаклуни-лісовики, квітка папороті, заховані в хащах скити, скарби...
      Львівські вулички, зелений шум Карпат і барвиста гуцульська вишивка, історії,  таємниці... Старовинні замки, зруйновані фортечні стіни, залишки мурів і легенди про князів та героїв, королів та лицарів, про сміливців та відчайдухів...
      Допитливі читачі знайдуть у книзі відомості про історію та культуру цих регіонів від давнини до сьогодення. Для середнього шкільного віку.

    Топська Н. Зачарована квітами / Неллі Топська ; [кн. іл. картинами К. Білокур]. – Київ : Книжкова база "Альфа", 2017. – 63 с. : іл., портр.
   Книга розповідає про життя видатної художниці Катерини Білокур, котра своїми полотнами оспівала дивовижну красу України. Її доля не скупилася на випробування. Маючи від народження самобутній талант, майстриня була змушена все життя відстоювати своє право малювати, долати непрості обставини та тяжкий побут, терпіти людський осуд і переживати неприйняття рідних. Утім, навіть у найскрутніші миті, вона не відмовилася від свого покликання, невтомно працюючи, породжуючи власний феноменальний квітковий всесвіт. Видання адресоване дітям середнього та старшого шкільного віку.

   Ренд А. Атлант розправив плечі = Atlasshrugged. Ч. 1 : Несуперечність / Айн Ренд ; пер. з англ. А. Переверзєв, В. Сах. – Вид. 5-е. – Київ : Наш формат, 2017. – 391 с.
   Ренд А. Атлант розправив плечі = Atlas shrugged. Ч. 2 : Або - або / Айн Ренд ; пер. з англ. С. Андрухович. – 5-е вид. – Київ : Наш формат, 2017. – 430 с.
   Ренд А. Атлант розправив плечі = Atlas shrugged. Ч. 3 : А є А / Айн Ренд ; пер. з англ. С. Андрухович. – 5-е вид. – Київ : Наш формат, 2017. – 567 с. 
    Трилогія «Атлант розправив плечі» – одна з найбільш популярних книжок кількох останніх десятиліть, що входять до списку бестселерів за версією The New York Times. Її значимість підтверджена тим фактом, що події, які в книзі відбуваються століття тому, абсолютно відображають поточний стан справ у світі – в економіці, політичному ладі та світогляді всієї людської цивілізації. Ця книга має дивовижну здатність змінювати сприйняття, вона формує цілісне бачення світу та дає відповіді на питання про сенс людського життя й суспільне значення підприємництва. Вона стане цінним надбанням для всіх, хто прагне бути кращим, пізнати істини життя й себе в ньому. Бурхливе обговорення фундаментальної трилогії, великої «політичної притчі» триває від 1957 року, з дня першого видання. На ній виросли три покоління американців, мільйони «атлантів» розлетілися по всьому світу. Три частини трилогії названі відповідно до основних законів логіки: «Несуперечність», «Або-або, «А є А».  Для широкого кола читачів.

Гокінг Л. Джордж і таємний ключ до Всесвіту : роман. [Кн. 1] / Люсі Гокінг, Стівен Гокінг ; у співпраці з К. Гальфаром ; з англ. пер. Г. Лелів ; іл. Г. Парсонза ; обкл. Р. Романишин, А. Лесів. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 308 с. : іл.
    Гокінг Л. Джордж і скарби космосу : роман. [Кн. 2] / Люсі Гокінг, Стівен Гокінг ; з англ. пер. Г. Лелів ; іл. Г. Парсонза ; обкл. Р. Романишин, А. Лесів. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 310 с. : іл.

    Гокінг Л. Джордж і великий вибух : роман. [Кн. 3] / Люсі Гокінг ; з англ. пер. Г. Лелів ; іл. Г. Парсонза ; обкл. Р. Романишин, А. Лесів. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 303 с. : іл.
   Видатний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують юних читачів у неймовірну мандрівку Всесвітом… Вони дізнаються, чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір, що таке чорні дірки, чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями,які зоряні системи називають потрійними, що таке адронний колайдер та про інші найцікавіші загадки Всесвіту. Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.
     Для читачів середнього шкільного віку.

   Грьонтведт Н. Е. Привіт, це я : повість. [Кн. 1] / Ніна Елізабет  Грьонтведт ; пер. з норвез. Н. Іваничук ; іл. авт. ; обкл. А. Стефурак. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 279 с. : іл.
    Головна героїня повісті – дівчинка на ім’я Уда, якій дуже кортить розповісти про себе, про батьків і сестричку Ерле, про найкращу подругу Геллє і її брата-телепня Стіана. Але таке не варто розбалакувати першому стрічному. Тому Уда пише все це у щоденнику, який надійно замикає на ключик і який стане її єдиною розрадою, коли життя полетить шкереберть, а світ здаватиметься ворожим. Що робити, коли на душі так мулько і здається, що ніхто тебе не любить? І чи зможе Уда зрозуміти, що часто між любов’ю та ненавистю пролягає тонка межа?
     Для читачів старшого шкільного віку.

   Опанасенко О. Нікола Тесла / Ольга Опанасенко ; [дизайн обкл. Д. Растворцев ; іл. О. Макарова]. – Київ : ІРІО, 2017. – 95, [15] с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).
   Сердюк М. Коко Шанель / Марія Сердюк ; [пер. О. Добряков ; дизайн обкл. Д. Растворцев ; іл. В. Прокопенко]. – Київ : ІРІО, 2017. – 100, [11] c. : іл. – (Видатні особистості.
Біографічні нариси для дітей).
   Потерянко Ю. Альберт Ейнштейн / Юлія Потерянко ; [пер. О. Добряков ; дизайн обкл. Д. Растворцев ; іл. Є. Васильєва]. – Київ : ІРІО, 2017. – 94, [9] с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).
    Сердюк М. Стів Джобс / Марія Сердюк ; [дизайн обкл. Д. Растворцев ; іл. К. Деревянко, О. Макарова]. – Київ : ІРІО, 2018. – 140, [3] с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).
     Книги серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» написані в захопливій і доступній формі, що робить сам процес читання не нудним і корисним. Читачі поринуть у неймовірні пригоди персонажів та відкриють для себе життя головних героїв – видатних людей усіх часів. Із цих історій вони дізнаються, що завдяки наполегливій праці, вірі у себе та бажанню принести щось корисне у світ, можливо досягти будь-якої мети. В кінці кожного розділу – завчасно підготовлені запитання, які допоможуть дитям зрозуміти і запам’ятати найважливіше. Історії навчать їх досягати цілей, не боятися труднощів, ніколи не здаватися та до кінця вірити у свій успіх!
     Для читачів середнього і старшого шкільного віку.

  Купріян О. Солоні поцілунки : повість / Ольга Купріян ; обкл. О. Куровець, М. Кінович. – Київ : Академія, 2017. – 127 с.
   Навіть і подумати не могла Мілка, що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем. На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало таким. Сім’я, в якій батьки роками після смерті сина не спілкуються. Чарівна зовнішність, якій бракує хіба що грудей більшого розміру. Високі оцінки, крім із кількох точних предметів. Близька подруга, якої не зрозуміти. Звабливий хлопець, який ще не знає себе. Запаморочливі французькі поцілунки із солоним присмаком сліз…
   Перехідний вік, дорослішання несуть із собою стільки нового, що тільки встигай сприйняти та зрозуміти. Для читачів старшого шкільного віку.

   Кокотюха А. А. Клуб Боягузів / Андрій Кокотюха. – Київ : Грані-Т, 2009. – 143 с. – (Дивний детектив – 08. Рік пригод).
   Літня подорож команди детективів до Львова приносить нові враження, нових знайомих і… нові пригоди. Цього разу нашим героям доведеться розплутувати загадку таємничого об'єднання «Клуб Боягузів», але на цьому пригоди не закінчуються. Адже залишається ще так багато літа! Що б ви зробили, якби випадково врятували дочку мільйонера, яка, втім, виявляється не зовсім дочкою і, здається, веде якусь свою ГРУ?.. Заплутані історії, захоплива інтрига та добрий гумор – усе це знайдуть читачі в детективних історіях Андрія Кокотюхи. Для читачів середнього та старшого шкільного віку.
    Кокотюха А. А.Мисливці за привидами / Андрій Кокотюха. – Київ : Грані-Т, 2008. – 75 с. – (Дивний детектив – 08. Рік пригод). 
    Створити привида, виявляється, легко. Наприклад, такого, як Лихе Око. Потрібно мати при собі лише малярський пензлик, банку з фосфором і перепустку до шкільного хімічного гуртка «Алхімік». От і все. Переполох гарантований! Але розкриття таємниці страховиська потребує надзвичайної кмітливості, точності в розрахунках і залізної логіки, якою володіють лише справжні мисливці за привидами. Про все це розповідає представлена книжка Андрія Кокотюхи із серії «Дивний детектив». Для читачів середнього та старшого шкільного віку.
    Кокотюха А. А. Полювання на Золотий кубок / Андрій Кокотюха. – Київ : Грані-Т, 2008. – 77 с. – (Дивний детектив – 08. Рік пригод).
   На старт! Увага! Марш! Починається полювання на Золотий кубок! Здобути його і стати чемпіоном школи мріє кожен спортсмен. Але невідомі злодії задумали його викрасти. Вони прорахували кожен свій крок, окрім одного: їхню таємну змову почули розумник Максим та розбишака Денис. Врятувати Золотий кубок вони здатні. Але для цього не можна нікому нічого розповідати, а ще треба забути давні образи та ворожнечу. Чи вдасться Максимові й Денису випередити злодіїв? Чи зуміють вони врятувати Золотий кубок? Чи врятуються самі від лиходіїв, які розпочнуть полювання вже на них? Читачі з’ясують це, прочитавши цей захопливий детектив. Для читачів середнього та старшого шкільного віку.
     Кокотюха А. А. Страшні історії / Андрій Кокотюха. – Київ : Грані-Т, 2008. – 144 с. – (Дивний детектив – 08. Рік пригод).
     Продовжує серію «Дивний детектив» збірник, до якого увійшли дві повісті – «Страшні історії» і «Небезпечна спадщина». Це детективні розповіді  про звичайних київських школярів, які волею випадку опиняються у вирі таємниць, пригод, серйозних та не дуже злочинів. Стрімкий сюжет затягує і тримає читача, жвава оповідь не дає стомитися, а детективна легенда підкидає нагоду ввімкнути «думалку» й спробувати уявити себе мудрішим за героїв книжки. Для читачів середнього та старшого шкільного віку.