25 травня 2020 р.

Трагедія незнищеної волі

       Кожної третьої неділі травня Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій. Цей День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій. Мільйони людей рішеннями сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи на засланні.

  Шановні користувачі! Здійснити екскурс в історію нашої країни,  ви можете переглянувши документальні відеоматеріали про трагічні події того часу та ознайомившись з виставкою видань «Жертви тоталітаризму ХХ століття». Книги, які підібрані на експозиції, відображають трагедію нашого народу: сталінські репресії, повоєнні репресії. Зацікавлять Вас такі видання:  Є. В. Пронюк «Всеукраїнське товариство політичних в'язнів і репресованих : історія створення та діяльність»,  І.О.Ільєнко «У жорнах репресій», Реабілітовані історією : Науково-документальна серія книг : у 27 т. та інші.
      
  У Донецькій області, де репресії торкнулися найбільшої кількості людей на всій території України, для описання репресій знадобилося дев’ять томів. У книгах опубліковані матеріали про політичні репресії громадян Донецької області в роки тоталітарного режиму – наукові статті, документи, нариси та спогади про тих, хто незаслужено був покараний, листи до обласної редколегії родичів реабілітованих, подані в алфавітному порядку біографічні дані про репресованих жителів Донецької області. В жорна безжальної репресивної машини потрапили сотні тисяч людей.        

Ознайомитись  з виданнями  та відеоматеріалами по даній темі ви можете скориставшись  онлайн – сервісом :
Електронна бібліотека України

Українська цифрова бібліотека 


Національний банк політичних репресій. Режим доступу: http://www.reabit.org.ua/nb