30 липня 2014 р.

Українська берегиня –Олена Пчілка

  Олена Пчілка - поетеса, автор прозових та драматичних творів, перекладач, педагог, науковець, фольклорист і етнограф, блискучий публіцист, видавець, активна громадська діячка, мудра матір, яка виховала геніальну Лесю Українку.
  Народилася Олена Пчілка (Ольга Петрівна Драгоманова, в одруженні - Косач) 29 липня 1849 року. Походила з полтавського славетного роду Драгоманових, відомого ще за часів гетьманщини.
 Олена Пчілка є однією з творців - засновників української дитячої літератури. В творчому доробку О. Пчілки для дітей - вірші, байки, оповідання, казки, п’єси, сміховинки, ігри, спотиканки, загадки, прислів’я та приказки. Значне місце в збірках для дітей відведене фольклору – оригінальним зразкам і творам, обробленим письменницею.
 4 жовтня 1930 року письменниці не стало. Похованоїї у Києві на Байковому кладовищі, поряд із чоловіком П.А.Косачем, сином Михайлом, донькою Лесею Українкою. Не було промов на похороні, тільки Грушевський сказав: «Вічна тобі пам’ять на рідній землі!».
  На жаль, ім’я Олени Пчілки, чия біографія могла б замінити собою цілий посібник з історії української культури останньої чверті ХІХ – початку ХХ століть, стало відоме широкому загалу порівняно недавно. Довгий час іі твори в Україні не видавалися і замовчувалися.
  Різноманітна за тематикою і жанрами творчість для дітей Олени Пчілки і тепер не втратила свого культурного, естетичного, педагогічного значення.
  Вшанування пам’яті Олени Пчілки відбулося і в бібліотеці. 
  Оформлена  біографічна виставка – персоналія  «Олена Пчілка : горда жіноча душа». 
 Для дітей молодшого віку проведено усний журнал «В дітей мені хотілось перелити свою душу й думку...»
  Перша сторінка журналу – присвячена життю та творчості Олени Пчілки; друга – запросила в поетичний світ дитячого вірша. Наступна – музична сторінка - прослуховування  «Рондо» Моцарта; переказ оповідання Олени Пчілки "Малий музика Моцарт». Заключна сторінка журналу «Казкова . Жартівлива. Кмітлива.» - слухали пісні, сміховинки, відгадували загадки, записані Оленою Пчілкою.