22 грудня 2015 р.

«Заповіт» Т.Г. Шевченка – твір, що єднає минуле і майбутнє

25 грудня минає 170 років з дня написання віршу "Заповіт" генія української літератури Тараса Шевченка 

     До 1845 року історія української і всеслов’янської поезії не знала такого недвозначного заклику до боротьби проти царизму. Він вів за собою народ до вершини матеріального і культурного життя. «Заповіт» Тараса Шевченка, один з найпоетичніших маніфестів гуманізму, є неповторним поетичним заповітом у світовій поезії, з яким Великий Кобзар звернувся до сучасних йому та наступних поколінь народу.
    З приводу цього літературного ювілею в бібліотеках району організовано книжкову виставку «Шевченків «Заповіт» у вічність» (центральна бібліотека), перегляди літератури, тематичні викладки (сільські бібліотеки), де представлено книги, періодичні матеріали, фотографії, ілюстрації про життя і творчість автора, історію написання цього твору, а також вишиті портрети Т.Г. Шевченка, і картина з текстом «Заповіту».
  Слід, залишений «Заповітом» Шевченка у духовному житті нашого народу, не має аналогій. «Заповіт» перекладено більше як на 50 мов народів світу. Виникло навіть прислів’я: «Шевченків «Заповіт» облетів увесь світ». Знаменно, що на слова й мотив «Заповіту» написано понад півсотні музичних творів. Отже, «Заповіт», його ідеї, образи, почуття хвилювали й хвилюють митців не однієї доби.