25 січня 2016 р.

Поетичний геній XX століття

27 (23) січня відзначається 125-річниця з дня народження
 Павла Тичини (1891 – 1967)
– українського поета, перекладача, публіциста, громадського діяча

     Творчий шлях П. Тичини припав на дуже складний період української історії. Комуністичний режим унеможливив вільний розвиток літератури, наклав свій темний відбиток на творчість митця. Тому численні поезії, написані Тичиною в роки комуністичного диктату, хоч і становлять певний інтерес для дослідників, але  насправді не цікаві сучасному читачеві. Натомість справжньою класикою української лірики стала рання творчість Павла Тичини — це поезії, шо увійшли до книжок «Сонячні кларнети», «Плуг», «Замість сонетів і октав», «В космічному оркестрі», «Вітер з Украни», а також твори поза збірками,написані в 1907-1929 роках.  
    П.Тичина самотужки опанував понад десяток іноземних мов - вірменську, грузинську, арабську, турецьку, єврейську... Дав з них цінні поетичні переклади. Весь той світ пізнання гармонійно вливався у творчість і доповнював поетичний геній Павла Тичини.

   В бібліотеках району до ювілею поета оформлено: виставка – персоналія «Без творчості нема життя…» (центральна бібліотека), перегляд літератури «Сторінки життя і творчості П. Тичини» (Добропільська бібліотека), книжкова полиця «В поколіннях я озвуся – не згорю і не згасну…» (Вірівська бібліотека), календарні викладки в інших бібліотеках; організовано масові заходи: години поезії «Павло Тичина сьогодні і назавжди» (Святогорівська бібліотека) і «Дивний мрійник з очима дитини і розумом філософа» (Завидокудашевська бібліотека), година спілкування «Візерунок долі» (Криворізька бібліотека), поетичні читання «Я з тих країв, що звуться Придесінням» (Ганнівська бібліотека) та інші.

    Відзначаючи 125-річницю від дня народження П. Г. Тичини, ми маємо можливість ще раз звернутися до геніальної особистості державного та громадського діяча, академіка АН УРСР, талановитого поета-модерніста, який зробив значний вклад у розвиток української літератури першої половини ХХ ст.
За думкою Бориса Олійника, відомого українського поета, академіка, лауреата Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка, Героя України: «Павло Тичина за могутністю подарованого йому природою таланту, за своїм інтелектом і творчим розмахом належить до майстрів світового класу».