7 листопада 2016 р.

В’язні сумління

  9 листопада виповнюється 40 років від створення Української Гельсінської Групи, першої за радянських часів правозахисної організації. Саме тоді, наприкінці ХХ століття, позначеного небаченими досі спалахами насильства, розпочався якісно новий – ненасильницький та легальний етап боротьби українців за національні та людські права.
   В листопаді 1976-го за ініціативою письменника Миколи Руденка, ґенерала Петра Григоренка, громадської діячки Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердника, юриста Левка Лук’яненка, було створено Українську Гельсінську Групу. Її членами-засновниками стали також біолог Ніна Строката, інженер Мирослав Маринович, історик Микола Матусевич, учитель Олекса Тихий, юрист Іван Кандиба. 
Всі ці факти і багато інших матеріалів історії, присвячених створенню і діяльності Української Гельсінської Групи представлено для користувачів в центральній бібліотеці на книжковій виставці «Пам’яті безвинно звинувачених».
  Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод посідає в історії українського правозахисного і національно-визвольного руху визначне місце. Діяльність УГГ разом з іншими чинниками привели Україну до незалежности, де відкрилася можливість побудувати правове суспільство.