25 вересня 2019 р.

Бібліотека – роки, події, люди...

       В 2019 році відзначається 70-річчя центральної бібліотеки Добропільської районної ЦБС 
    Ювілей - добра нагода, щоб підвести підсумки минулого, дати оцінку сьогодення і поринути в майбутнє.


    Центральна бібліотека Добропільської районної ЦБС створена на базі бібліотеки парткому в селі Добропілля в 1949 році. 
        В 1953 році районна бібліотека із села Добропілля  переведена в будинок культури шахти «Добропільська», потім   в жиле приміщення по вулиці Харківська 33, нині проспект Перемоги.
     З липня 1998 року  бібліотека  знаходитья за адресою м. Добропілля, вул. Саратовська, 31.
        Центральна  бібліотека   обрала основним напрямком роботи пошуково-дослідницьку, інформаційно-просвітницьку і краєзнавчу діяльність. 
    З 2017 року  діяльність  бібліотеки набула нового змісту завдяки зміцненню і розширенню зв’язків  з провідними краєзнавцями і науковцями з суміжних  областей,  музеями, закладами культури, освіти, місцевими краєзнавцями, владою та використанню нових  інноваційних  форм роботи. В читальному залі бібліотеки діє  інформаційно-краєзнавчий простір «Рідна земле із співучим іменем Донбас», з фондом понад 1000 примірників. Краєзнавчий простір доповнює виставка-експозиція «Мій Добропільський край! Моє ти Добре Поле». Гордістю  є окрема тематична поличка «Літературний автограф», на якій представлені книги з дарчими написами авторів.
      В бібліотеці з  2013 року  працює краєзнавче об’єднання  «Добре поле». Учасниками клубу є   вчителі, керівники гуртків,  краєзнавці.
Основні форми роботи: краєзнавчі мандрівки, екскурси, уроки народознавства, презентації книг, зустрічі - діалоги з цікавими людьми.
   Проводяться краєзнавчі конференції, які сприяють розширенню зв’язків, вдосконаленню методики краєзнавчих досліджень, оприлюдненню нових маловідомих місцевих матеріалів. За матеріалами конференцій видаються  збірки, які стали доповненням до краєзнавчого фонду бібліотек району: «За рідний край, за рідну землю», «Історія окремих сіл Добропільщини», «Береже пам'ять село».
    В рамках обміну досвідом у 2018 році  проведено спільну скайп-зустріч з колегами - працівниками і гостями центральної бібліотеки Коломийської районної ЦБС у форматі екологічної онлайн-мандрівки «Прикарпаття і Добропільщина у традиціях і обрядах».
   Працівники бібліотеки досліджують, популяризують творчість поета-земляка М.Ф. Чернявського. В науково-практичній конференції «М.Ф. Чернявський  у вінку українського культурного відродження» прийняли участь представники суміжних областей. Підсумком конференції стало видання збірки  «Славимо рідний край».  
      Бібліотека популяризує творчість поетів земляків. Проводяться літературні свята, поетичні конкурси, видаються поетичні збірки, які розкривають різноманітність та багатство творчості поетів земляків: «Краю мій, оспіваний в віршах», « Барвистий вінок поетичного слова».
    Державним архівом Донецької області у 2018 році було започатковано проведення культурно-просвітницького проекту «Донбас – це Україна!». В рамках цього проекту бібліотекою ініційовано проведення    історико – краєзнавчого альманаху «Видатні особистості: свідки і творці історії»,  присвяченому знайомству з визначними людьми як минулого так і сучасності Добропільського району.
     Краєзнавча діяльність сприяє позитивному іміджу книгозбірні у жителів району і доводить, що об’єднавши зусилля можна досягти успіху в популяризації знань про рідний край.
  Сьогодні центральна бібліотека району – це невеликий, але дружний і висококваліфікований колектив, який виконує своє основне бібліотечне призначення – бути методико-інформаційним та культурно-дозвілевим центром.