5 травня 2020 р.

Вічна Вам шана і слава, солдати Перемоги


    8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 75 років минуло після завершення війни. Для кожного українця згадки про 1939–1945 роки є дуже особистими, адже в нашій країні немає жодної родини, яка не мала б власної історії про ту війну. У кожній сім'ї є ті, хто залишився на полях битв, ті фронтовики, хто пішов від нас уже після війни. А є і фронтовики – наші сучасники, ветерани, які живуть поруч із нами. Всі ці люди захистили наш світ від фашизму.
    Пропонуємо вам, шановні користувачі, звернутися до сторінок історії, щоб дізнатися більше про героїв-донбасівців, про правду війни. До вашої уваги віртуальна виставка-спогад «Очима тих, що бачили війну», підготовленою центральною районною бібліотекою. Книги представлені на виставці можете прочитати скориставшись ресурсами електронних бібліотек.


Визволення України: Донбасівці в боях за Україну: Історико-документальні нариси. - Донецьк: ТОВ «ВПП «ПРОМІНЬ». 2009.- 256с.

    В книзі наведені дані про стратегічні та фронтові операції з визволення України, про битви за Донбас, форсування Дніпра, визволення Києва і завершальні бойові дії в жовтні 1944 року. Книга присвячена воїнам-землякам та нащадкам перемоги. В ній багато кольорових ілюстрацій, фотографій, портретів.


Донбас. Рік 1943. Спогади учасників Донбаської наступальної операції в роки Великої Вітчизняної війни. - Донецьк:Донбас, 2003.- 368 с.

    В книзі розповідається про Донбаську наступальну операцію, в ході якої війська Південного і Південно-Західного фронтів влітку 1943 року розгромили гітлерівський «Міус-фронт» і визволили шахтарський край з неволі. Написана учасниками і очевидцями доленосних подій. 





Золотые звёзды Донбасса. – Донецк: ООО «Алан», 2003. – 480 с.
    У книгу внесені імена Героїв Радянського Союзу, Соціалістичної Праці, повних кавалерів ордена Слави та орденів Трудової Слави, нагороджених чотирма медалями "За відвагу", уродженців і жителів Донбасу, які загинули в роки Другої світової війни і померлих після 9 травня 1945 року, а також тих, хто нині живе в Донецькій області. Про кожного з них є коротка біографічна довідка з фотографією. Серед них є наші добропільці: Михайло Буряк, Йосип Гутник, Григорій Прощаєв, Федір Ремінний.


Память на века. Свод военных захоронений на территории Донетчины. Составитель В.А. Анденок. - Донецк: АРТАНГЕЛ (СПД Верлан), 2011. - 2008 с.
    Видання є унікальним за своїм змістом. Вперше на території України і колишнього Радянського Союзу вийшла книга, в якій зібрано повну інформацію про могили, в яких поховані воїни і мирне населення, загиблих у воєнний період в Донецькій області. Є історична довідка про Добропілля і Добропільський район.


Подолян В.В.  Історія міст, селищ і сіл Добропілля. - Краматорськ :
 ЗАТ «Офсет», 2018. - с.290.
    Книга-літопис про історію Добропільщини та події і долі тисяч людей, наших земляків. Матеріал подається в хронологічному порядку що дуже зручно. Не оминув автор увагою і бойові дії, що викарбувані в історії нашої держави. Розділ «Добропільський район в період війни 1941-1945 років» досить докладно надає  інформацію про місця боїв, наступальні операції розгрому німецьких військ на території Добропілля і Добропільського району.



Рекун М.Г. Я поіменно славлю вас усіх! Поетична збірка. – Добропілля, 2016.-58 с. 
    Поетична збірка видана центральною бібліотекою Добропільської районної ЦБС. Наш земляк Михайло Григорович Рекун – вірний син Добропільської землі, мешканець села Криворіжжя, учасник бойових дій, педагог і поет. Автор поезій, Михайло Григорович, був учасником страшних і бурхливих подій Другої Світової війни. Прекрасні поетичні рядки переповнені щирою повагою до тих, хто не дожив до мирних днів. Майже в кожному вірші він подумки звертається до своїх загиблих однокласників, які юними стрункими, чорнобривими пішли на війну прямо зі шкільної парти у вересні 1943 року. 

Тепляков Г.В. Испытание верности. Документальные повести и рассказы. - Донецк, МП «Отечество», 1995. - 320 с.
    З коротких документальних повістей і оповідань ви дізнаєтеся про стійкість і мужність фронтовиків. Автором простежено і повоєнні долі своїх героїв. Оповідання «Гвардеец из Доброполья» присвячене нашому земляку, Миколі Черноволу, кавалеру ордена Вітчизняної війни, відзначеного медаллю «За відвагу» та іншими нагородами.





Трокаев А. А. Твоих, Донбасс, героев имена: очерки о советских воинах совершивших высший ратный подвиг. - Донецк: Донбас, 1988. - 216 с.
    Книга присвячена воїнам, які проявили героїзм і мужність в боях при обороні і звільненні Донбасу від гітлерівських загарбників в роки Другої світової війни.