6 липня 2015 р.

Свято Івана Купала

      Свято Купала — одне з найпоетичніших народних свят — сягає своїм корінням у глибину віків. Під різними назвами його знають у багатьох європейських країнах. Припадає воно на середину літа, на період літнього сонцестояння. Свого часу християнська церква приурочила свято до дня Івана Хрестителя, від якого воно запозичило свою нову назву. Відзначають його 7 липня – це час пишного буяння й розквіту природи, а разом з тим короткого перепочинку хліборобів перед початком жнив.
     В бібліотеках району до відзначення цього свята організовано книжкову виставку «Магічне свято Івана Купала» (центральна бібліотека), тематичні викладки «На Купала нічка мала» (Золотоколодязька, Святогорівська бібліотеки), перегляди літератури, календарні виставки. Серед заходів пройдуть народознавчі свята «Ой на Івана, ой на Купала…» (Криворізька, Ленінська, Новоторецька бібліотеки), «Купальські зорі» (Шевченківська бібліотека), історична подорож «Зелене Купало в літо упало» (Завидокудашевська бібліотека), народознавча бесіда «Від народної скарбниці, відвертатись не годиться» (Ганнівська бібліотека) та інші заходи.
        В Україні свято Купала має глибоке коріння в народному побуті і міцну естетичну основу. В наш час традиції його святкування зберігаються і відроджуються, воно і досі полонить нас своєю красою і самобутністю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар