10 листопада 2015 р.

Береже пам’ять село


    10 листопада 2015 року в читальному залі центральної бібліотеки Добропільської районної ЦБС відбулася історико-краєзнавча конференція «У літопис Добропільщини», присвячена 80-річчю утворення Добропільського району.
  Мета заходу – всебічне обговорення та оприлюднення результатів дослідницько-пошукової роботи краєзнавців з питань історії сел Добропільщини.
   З вітальним словом до учасників конференції звернулась Чикар Світлана Василівна, директор Добропільської РЦБС.
     У роботі конференції взяли участь краєзнавці, які мають значний досвід у дослідженні історії рідного краю. Це: Подолян Володимир Васильович, лікар-ветеран праці Добропільської ЦРЛ, який виступив з доповіддю «Розвиток охорони здоров’я Добропільщини в минулі роки», коли і в яких селах з’явились перші земські лікарні, як утворювались медичні заклади, їх стан і робота з кінця ХІХ ст. і дотеперішній час; Луковенко Сергій Пантелійович – член національного Союзу краєзнавців України з м.Димитрів, виступив з відео-презентацією «Сторінки історії села Володимирівка», розповів, що було 200 років тому, в якому столітті було засноване село, яку мало назву на ті часи, які документи про це свідчать та про перших власників села – Михайла Романовича Шидловського і Петра Павловича Енгельгардта.
     Також було заслухано доповіді та переглянуто презентації: 
- «Дореволюційна історія сел Добропілля та Октябрьське» - Петренко Олександр Миколайович, вчитель історії НВК №7 м.Добропілля, ознайомив запрошених з фактичними даними: село Добропілля на мапі 1868 року, згадки про каменоломню в довіднику Суворіна 1899 року «Вся Россия», про заснування церкви, школи, про власників села Добропілля Олександра Янченко та М.Савічеву; ландкарта 1750 року з позначенням хутора на місці села Октябрьське, селянське повстання початку ХХ ст.., згадка про заводи Торсько-Олексіївки 1859 року;  
- «Село Зелене. Садиба пана Судермана» (за спогадами Мамонової Лідії Михайлівни) - Бичкарьова Світлана Іванівна, бібліотекар центральної бібліотеки, доповіла якою була  панська садиба майже сто років тому з усіма її господарськими і житловими будовами, побут того часу і якими були зміни в маєтку після революції 1917 року та до сьогодення;
- «Історія села Лиман» - Батицький Віктор Миколайович, голова правління ПАТ ім. Т.Шевченка, с.Юр`ївка. Так як достовірних  документальних даних заселення хутора Лиман небагато, то в доповіді використовувались спогади односельців Батицького М.А., Онищенко О.Л. (Близнюк), Кожушко І.Ф., Волкової А.К. (Переяслівська), Батицької Л.І. (Онищенко), Гурського Ф.І., Близнюка М.Т.,  Батицького А.М., Лисиці М.І. (Онищенко) про забудову хутора Лиман, виникнення назви та інше;
- «Селу потрібен господар» - Тераніс Анжеліка Вікторівна, учитель історії Золотоколодязянської ЗОШ І-Ш ст., с.Золотий Колодязь. З її доповіді дізналися про життєвий шлях земляка Підкуйко Миколиу Андрійовича, першого голову об’єднання колгоспу «Ім.Ілліча» (1950-1953рр.), Героя Соціалістичної праці, кавалера трьох орденів Леніна, знану і шановану в районі, області та й в Україні людину, яку й досі пам’ятають в селі Золотий Колодязь старожили та їх діти, онуки за розповідями батьків.
     Дослідження будуть надруковані в спеціальному збірнику матеріалів конференції «Береже пам’ять село».
     Видатний український поет, Максим Тадейович Рильський дуже ємко і по-філософськи визначив універсальну "формулу єдності" минулого-сьогодення-майбутнього: "Хто не знає свого минулого, той не вартий свого  майбутнього.  Хто не шанує  видатних людей свого народу, той сам не годен пошани". 
                   Є багато земель, але кращої в сіті немає,
                   Вона в наших серцях, хоч ми в різних краях живемо…
                   І безмежну любов до батьківського отчого краю
                   Ми нащадкам своїм теж, як спадок передамо.
Подолян В.В.

Петренко О.М.

Луковенко С.П.

Батицький В.М.