25 лютого 2016 р.

Презентація історико-краєзнавчого альманаху «Добре Поле»


      25 лютого 2016 року у приміщенні Шилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася презентація першого випуску історико-краєзнавчого альманаху «Добре Поле» підготовлена  працівниками центральної бібліотеки Добропільської районної ЦБС та бібліотекарем Шилівської сільської бібліотеки. 
В день проведення заходу в актовому залі Шилівської школи була оформлена книжкова виставка «Літопис краю», огляд якої провела бібліотекар центральної бібліотеки Бичкарьова С.І.
    Альманах «Добре Поле» підготовлений і виданий історико-краєзнавчим товариством «Спадщина», яке утворилося у 2015 році на базі кафедри загальнонаукової підготовки Красноармійського індустріального інституту. До складу товариства увійшли історики та краєзнавці Добропільского та Красноармійського районів, міст Добропілля, Димитрова, Красноармійська, Родинське та Селидове. Регіональним координаторм з питань співпраці з товариством «Спадщина» в Добропільському районі є Батицький Віктор Миколайович - голова правління публічного акціонерного товариства імені Т.Г.Шевченка. Завдяки його фінансовій підтримці і був виданий історико-краєзнавчий альманах «Добре Поле». Книга видана у 2016 році Краматорським видавництвом «Друкарський дім», кількістю 200 примірників, 150 сторінок. 
     Над альманахом «Добре Поле» працювали такі автори: Луковенко С.П. - член національної спілки краєзнавців України, Белицький П. – аспірант кафедри гірничозаводського транспорту та логістики Донецького НТУ, Бурковський О. – член громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга», Петкау В. – член Менонітського історичного товариства та інші.
На презентації виступив один із авторів книги - Петренко Олександр Миколайович краєзнавець, археолог, вчитель історії,  представив відео-презентацію «Археологічні пам’ятники Добропільщини». Олександр Миколайович багато зусиль покладає на збирання і впорядкування матеріалів з історії сіл району. Його краєзнавчі розвідки неоднаразово презентувалися на обласних і районних науково-практичних конференціях, краєзнавчих конкурсах. 
     Відгук на книгу у своєму виступі зробила Марченко Любов Олександрівна, голова Добропільської громадської організації «Добре поле», яка відмітила, що представлені дослідження є  ретельними та ґрунтовними, спираються на факти та документи. Тематика історико-краєзнавчих досліджень різноманітна: археологія, історія заселення окремих населених пунктів, природа рідного краю, будівництво залізниці, розвиток гірничої промисловості, землевласники. Цей альманах цікавий для вчителів історії, літератури,біології, географії, ботаніки.
   Директор Шилівської ЗОШ І-Ш ст. - Макаренко Н.М. висловила думку, що ми живемо і працюємо з надією і вірою в майбутнє свого села і краю, зберігаючи та вивчаючи його історію. Голова Шилівської сільської ради Гайдоба В.П. подякував за проведений захід і закликав знати історію рідного краю, пам’ятати і передавати своїм нащадкам.