21 липня 2015 р.

Ідеал мудрості. Рівноапостольна княгиня Ольга

   ...О, чудо! Сама не знаючи Писання, ні закону християнського й учителя про благочестя не чуючи, а вдачею благочестя старанно научилася і віру християнську від усієї душі полюбила. "Преподобний Нестор-літописець оповідає: "Блаження Ольга з малих років шукала мудрості, що є найкраще в світі цьому, і знайшла дорогоцінну перлину - Христа".

   24 липня Православна Церква відзначає пам'ять святої Рівноапостольної Ольги, великої княгині Київської. 
   Легендами овіяний образ княгині Київської, дружини князя Ігоря — Ольги, мудрої державної діячки, керівника і воїна, її діяльність залишила помітний слід у східнослов'янській історії Х ст. Велика княгиня Ольга відома як свята й рівноапостольна церковна діячка. Стародавні літописці, без сумніву, симпатизували княгині — дружині Ігоря й регентці у пору неповноліття їхнього сина Святослава. Вони часто описуютьїї як вродливу, енергійну, хитру й передусім мудру правительку.
    Пам’ять про святу Ольгу в Україні: - Одна з державних нагород України носить назву "Орден княгині Ольги", в Києві поставлено пам'ятник княгині Ользі.
    До дня вшанування пам’яті великої княгині Київської Ольги оформлено календарні виставки в бібліотеках ЦБС, виставка-вшанування "Княгиня Ольга: життя, доля, мудрість" в Ганнівській сільській бібліотеці, тематична розкладка «Ти наша велич і похвала, Ольго богомудра», історична година «Свята - незвичайна особистість» відбудеться в центральній бібліотеці.