24 липня 2015 р.

Володимир Святославович – Великий Князь Київський

До 1000-річчя вшанування пам’яті  з дня смерті

   28 липня – День святого  Рівноапостольного князя Володимира Великого – Хрестителя Київської Русі. День Хрещення Київської Русі.
    Князь Володимир (християнське ім’я Василь) Святославович (рік народження невідомий – 15 липня 1015 р.) – визначний український державний діяч. За своїм походженням був молодшим (позашлюбним) сином київського князя Святослава Ігоревича та Малуші, доньки древлянського князя Мала, а також онуком київської княгині Ольги.
   Князь Володимир Святославович увійшов у історію нашого народу як князь-Святитель, який охрестив Україну-Русь і ввів її в християнську цивілізацію.
За труди на благо рідної землі народ ще за життя назвав його Великим князем, любив його як батька нації, а після смерті ввів  до лику святих.
   Життю і діяльності Володимира Великого присвячено багато творів історичної і художньої літератури. Він є відомою і популярною історичною особою не лише в Україні.
   Помер князь Володимир Великий 15 липня 1015 року в своєму дворі в Берестові і був похований у Десятинній церкві. У XIII столітті Володимира Великого було канонізовано святим. 
   У період Російської імперії для відзначення військових подвигів у бою було засновано орден святого Володимира з мечами і бантом. 
  З метою вшанування пам’яті Великого Князя Київського Володимира  оформлено календарні виставки в бібліотеках району, тематична виставка «Християнська любов – спасіння України», видано листок-сигнал «Володимир Святославович – великий князь Київський» - центральна бібліотека.  В день вшанування пам’яті Великого князя будуть проведені огляд літератури  «День хрещення Київської Русі»  Криворізькою бібліотекою, інформаційна година «Володимир Святославович – Великий князь Київський» - Золотоколодязька бібліотека, історична пізнавальна година «Хрещення Русі Володимиром Святим» - Святогорівська, Завидокудашевська бібліотеки.