14 липня 2015 р.

Борець за свободу

До 135-річчя від дня народження 
В.К. Винниченка (1880-1951)

   Володимир Кирилович Винниченко – видатний український письменник та громадський діяч, один з лідерів Української Народної Республіки, очільник Директорії, активний розбудовник української державності на початку ХХ ст..
 Твори В.Винниченка були неймовірно популярними у 20-х рр. минулого століття. Його п’єси «Брехня», «Чорна Пантера і Білий Медвідь», «Закон», «Гріх» перекладаються на європейські мови, з’являються в театрах Німеччини та інших країн. Друкуються і перекладаються його романи «Чесність з собою», «Записки Кирпатого Мефістофеля», оповідання і нариси. А потім, через політичну спрямованість автора, на довгий час вилучені з культурного обігу, піддані забуттю та нещадному винищенню. Більшу половину життя митець був змушений прожити в еміграції, а його твори повернулися до українського читача лише в 1987 р. – в одному з літературних журналів були напечатані його оповідання. В бібліотеках району до річниці письменника оформлено календарні виставки, тематичні полиці, викладки літератури на яких зібрано твори В.Винниченко та матеріали про життєвий і творчій шлях митця.
    На довгі роки В.Винниченко розлучився з Україною та навіть помер на чужині, але його серце назавжди залишилося в рідному краї.