13 липня 2016 р.

Ювілей Великого митця

Цього року минає 80-річчя з дня народження Юрія Іллєнко (1936–2010) – талановитого українського кінорежисера, кінооператора, сценариста, актора, продюсера, автора неперевершених кінострічок «Криниця для спраглих», «Білий птах з чорною ознакою», «Лебедине озеро. Зона», «Молитва за гетьмана Мазепу», народного артиста України (1987), лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка (1992), Державної премії имені Олександра Довженка за внесок у кіно (2005), академіка Академії мистецтв України, єдиного з України академіка Європейської кіноакадемії, кіно педагога.

   З цієї нагоди в центральній бібліотеці оформлено  календарну виставку «Видатний український режисер», проведено відео годину «Кіносвіт Юрія Іллєнко», в сільських бібліотеках організовано інтернет-перегляди кінокартин митця «Білий птах з чорною ознакою», «Лісова пісня. Мавка», «Легенда про княгиню Ольгу» та інші.
   Постать Юрія Іллєнка у загальній культурі України стоїть дуже високо. Цінували його і зарубіжні митці, неодноразово запрошуючи його працювати за кордон. Митець увійшов до списку ЮНЕСКО «100 найкращих режисерів світу».