28 липня 2016 р.

Подорож до літературно-меморіального музею Лесі Українки

   В рамках Проекту ПРООН "Економічне і соціальне відновлення Донбасу" Юлія Літвінова, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації з робочим візитом відвідала  м. Новоград-Волинськ. В один з днів відбулося знайомство з літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки.
Будинок музею
    25 лютого 1971 року на відзначення 100-річного ювілею Лесі Українки на правах відділу Житомирського обласного краєзнавчого музею відкрито літературно-меморіальний музей Лесі Українки.
    Цей дім-музей є єдиним меморіальним комплексом, який має безпосередній стосунок до Лесі. Як не дивно, але будинок, де колись жила родина Косачів, майже зовсім не змінився з тих часів, він жодного разу не реконструювався. 
   У меморіальній частині, його трьох кімнатах, відтворено життя Косачів у Звягелі: документи, картини, фотознімки, книги, меблі тих часів.
Дзеркало в кімнаті Лесі
   Найбільша гордість музею – кімната Лесі. Створюючи її, спиралися, насамперед, на спогади матері Олени Пчілки. Фортепіано, за яким отримала перші уроки Леся, дубовий стіл, за яким збиралась уся сім’я, крісло, у якому вишивала мати. Тут пройшли перші роки, у таких помешканнях росла майбутня письменниця.
  Сьогодні музей Лесі Українки – це літературно-меморіальний комплекс, який складається з меморіальної частини, відділу вшанування «Серед живих жива», а також просторого заквітчаного дворика.
Лісова пісня - панорамна експозиція
  У залах відділу вшанування експонуються матеріали багатогранної літературної спадщини Лесі Українки перекладені на 23 мови світу, а також перші чотири книжки видані ще за життя письменниці.
Завдяки цікавій оповіді Юлії Миколаївни і перегляду фотографій працівники бібліотеки долучилися до віртуального відвідування незвичайного музею – справжньої колиски великої письменниці Лесі Українки.

Рукопис пісні