20 січня 2020 р.

Соборна духом Україна

   В історії кожної нації є дати, згадка про які змушує в єдиному пориві битися мільйони сердець цілого народу. Одна з таких дат для України – 22 січня – День Соборності. 

  До 101 річниці цієї дати центральна бібліотека провела історично-пісенний вернісаж «Пісенні крила української державності та соборності» в Новоукраїнській сільській бібліотеці. Маленька бібліотека ледве вмістила усіх учасників заходу. Ведучі пригадали трагічні, визначні та  неймовірно цікаві сторінки нашої історії і познайомили із піснями, які по праву можна назвати творцями державності та соборності України. На заході розглянули пісні, створені у  19-20 століттях: Гімн закарпатських пластунів, Гімн українських січових стрільців «Ой у лузі червона калина…», « Гей, Соколи», в яких відображено відчайдушну боротьбу за об’єднання України.   
   Адаптована до сучасних українських умов пісня «Марш українських Націоналістів» сьогодні отримала нове життя і нову назву «Марш Нової армії» й  надихає на боротьбу за вільну самостійну Україну нашу сучасну армію. 
   Всі пісні звучали у запису відомих українських гуртів і сольних виконавців. Але їх перевершила жива музика. Члени клубу любителів української пісні «Україночка» вже давно підкорили серця односельців своєю творчістю і  виконали декілька українських пісень. 
   Бібліотекар сільської бібліотеки Л.В Камінська розповіла про рідне село Новоукраїнку – частину єдиної соборної України. Головне їх багатство – люди талановиті, творчі, ініціативні, небайдужі до будь-яких подій у селі і країні. Місцева поетеса Л.М. Літвінова чутливо виконала свій вірш «Моє село». На завершення заходу усі разом виконали пісню «Щастя вам, українці», яка несе дух величі українців і незалежності України.