3 червня 2020 р.

Літописець Добропільщини - Володимир Васильович Подолян



   Володимиру Подоляну - 85! Це ім’я добре відоме мешканцям Добропільського краю. Володимир Васильович - Почесний громадянин Добропілля, активний громадський діяч, журналіст та автор трьох видань з історії Добропільщини. Лікар за фахом, краєзнавець за покликанням.
  Володимир Подолян  народився 4 червня 1935 року в селі Серединка,  Вінницької  області в родині сільських вчителів. Навчався в Вінницькому медичному інституті, після закінчення направлений на роботу до Добропільської центральної районної лікарні. Де і працював з 1 серпня  1959 року до 1 квітня 2008 року лікарем - терапевтом. Піввіку!!!. Він був активним учасником розвитку лікарні і досягнення нею успіхів в охороні здоров’я добропільчан. На роботі  познайомився зі своєю майбутньою дружиною Поляковою Тамарою Олексіївною, одружилися і всі ці роки завжди разом,  підтримують один одного в усьому.  Добропілля стало для Володимира Васильовича його долею, другою батьківщиною. 

   Починалось його захоплення краєзнавством з нотаток на листах призначень, пацієнти більшість яких були вже немолоді люди,  спілкуючись з лікарем ділились своїми спогадами. Володимир Васильович у вільний час занотовував спогади так і накопичувався потроху краєзнавчий матеріал. Водночас Володимир Подолян знайшов себе у журналістській діяльності. 
З 1967 року він стає постійним громадським кореспондентом міськрайонної газети «Новий шлях». Його статті  до газети були  різної тематики, актуальні, викликали інтерес у читача. 

   Після влаштування на роботу Володимир Васильович  записався до центральної бібліотеки Добропільської районної ЦБС  і є її читачем до нинішнього часу. Захоплюється книгами з історії, літературознавства та краєзнавства. Він є активним учасником  краєзнавчого об’єднання « Добре Поле». В нагоді і нам і йому, стала наша плідна співпраця. Володимир Васильович  приймає участь в історико – краєзнавчих конференціях, є автором статей в збірниках виданих бібліотекою: «Історія окремих сіл Добропільщини», «За рідний край, за рідну землю» та інших. Його   доповіді завжди  цікаві, насичені історичними фактами. Цілком закономірно,  що районна ЦБС проводила презентації  книг Володимира Васильовича. 
   Володимир  Подолян є автором трьох видань:  в серпні 2009 року вийшла з друку його перша книга з історії міста Добропілля і району «Слово про Добропілля. Роки, події, люди»,   2013 р. – друга книга «Страницы  истории  Доброполья»,   2018 р. - третя книга «Історія міст, селищ і сіл Добропілля». Це книги-літописи  про історію Добропільщини та події  і долі тисяч людей, наших земляків. Робота над книгами історико - краєзнавчої тематики це величезна праця. Процес збору матеріалів, систематизація, уточнення дат, фактів, прізвищ, спогадів старожилів, архівних документів тривав багато років.  Шлях книги від автора до читача завжди складний. Завдяки саме наполегливості Володимира Васильовича, який звертався неодноразово до   місцевої влади, співпрацював з видавництвом, ці книги вийшли в світ. Автор піклувався  за те, щоб книги безкоштовно отримали всі бібліотеки та школи.  

 Символічно,  що наш район утворений в 1935-му і Подолян Володимир народився в 1935 році і став хранителем історії Добропільщини, зберіг її для майбутніх поколінь. Його любов до рідного краю, велика працездатність, заслуговують на щиру повагу  і є прекрасним прикладом для наслідування.

  Сьогодні працівники бібліотеки раді привітати Володимира Васильовича з ювілеєм, висловити йому слова поваги і вдячності та побажати  міцного здоров’я, щастя, радості, достатку та миру!