21 жовтня 2015 р.

«Стою на своїй землі…»


    22 жовтня 2015 року виповнюється 80 років з дня народження видатного сучасного українського поета і громадського діяча Бориса Ілліча Олійника.
  Народився майбутній поет в 1935р. на Полтавщині. Вірші почав писати в шкільному віці.В1953р. вступив на факультет журналістики Київського університету імені Т. Г. Шевченка, а вже 1958р. розпочав роботу в редакції газети «Молодь України». 
    Пережите в дитинстві та в роки молодості склало основу першої його збірки поезій «Б'ють у крицю ковалі» (1962). Надалі виходять збірки «Двадцятий вал» (1964), «Вибір» (1965), «Коло» (1968), «Відлуння» (1970), «Рух» (1973). Поет є лауреатом Державної премії СРСР (1975, за книгу «Стою на земле») і Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1983, за книги«Сива ластівка», «У дзеркалі слова», «Дума про місто»).
    Свою творчу роботу він завжди поєднував з активною громадською діяльністю. В різні роки — секретар правління Спілки письменників України, секретар правління Спілки письменників СРСР. Був депутатом Верховної Ради УРСР.З 1992 по 2006рік - народний депутат Верховної Ради України. Один з фундаторів Українського фонду культури, незмінно з 1987 і донині очолює його на громадських засадах.
В бібліотеках ЦБС до ювілею поета оформлено тематичні виставки «Я тим уже боржник, що українець зроду…» (Ганнівська бібліотека), «Не випадати з ріки часу» (Шилівська бібліотека), «Поет мислячій, гострий, глибокий» (центральна бібліотека), «Обранець долі» (Добропільська, Новофедорівська бібліотеки). Проведено інформаційно-пізнавальний огляд «Борис Олійник – лірик, романтик, публіцист» (Завидокудашевська бібліотека), вечір–портрет «Моя триада – совість, сумління і честь» (центральна бібліотека) та інші. Для читачів і бібліотекарів методико-інформаційним відділом складено інформаційний огляд «Борис Олійник – поет епохи».