26 лютого 2018 р.

Фотодокументальна експозиція «Олекса Тихий – символ українського Донбасу» на Добропільщині

  
    27 січня 2017 року виповнилося 90 років з дня народження українського письменника, дисидента, правозахисника, мовознавця, співзасновника Української Гельсінської групи Тихого Олекси Івановича.  


       Народився Олекса Тихий 27 січня 1927 року на хуторі Їжевка Костянтинівського району Донецької області. Там же прожив усе життя, за винятком років навчання і таборів.
      5 травня 1984 року він помер після операції в концтаборі міста Пермі. 
    Україна не забула свого сина. 19 листопада 1989 року в Києві на Байковому цвинтарі були поховані тлінні останки Олекси Тихого, які були перевезені з далекої Пермської землі. 
    Тисячі людей прийшли на перепоховання, яке перетворилося в урочисту демонстрацію під національними прапорами, з палкими  промовами і молебнями. 
    Небо із сірого ставало чорне. Надходив пізній вечір. Живий людський потік розбивався на окремі групки, тихо гомоніли, передаючі одне одному почуття жалю за втратою та надією на краще майбутнє.
   З метою вшанування пам’яті Олекси Тихого та увіковічення його як символу українського Донбасу, Верховна Рада постановила, у 2017 році урочисто відзначити на державному рівні 90-річчя з дня народження письменника. 
   З травня 2017 року по квітень 2018 року в області експонується пересувна фотодокументальна експозиція «Олекса Тихий – символ українського Донбасу» в закладах культури міст та районів Донецької області.
    Зараз  ця експозиція знаходиться в Добропільському районі в Золотоколодязькому сільському будинку культури.
    23 лютого 2018 року відбулося її відкриття, на заході були присутні жителі, учні та вчителі Золотоколодязької загальноосвітньої школи, працівники центральної бібліотеки районної ЦБС.


Хай кам’яніє пам'ять у хресті
     І твердістю наснажує нам волю.
   З тобою ми пліч-о-пліч у борні
    За Україну, вистраждану долю.