6 лютого 2018 р.

Літературні острови Жуля Верна

     8 лютого минає 190 років з дня народження Жуля Верна (1828-1905) – французького письменника, одного з засновників жанру наукової фантастики.
   Творчість Жуля Верна пронизана романтикою науки, вірою на благо прогресу,  схилянням перед силою думки. У його романах читачі знаходили не тільки захоплений опис техніки, подорожей, а й яскраві і живі образи благородних героїв, симпатичних дивакуватих вчених.

     Його власне життя наповнене незвичайними подіями і різкими поворотами. Жуль Верн мав стати спадковим адвокатом, а був біржовим маклером, літературним секретарем театру, потім став мандрівником і популярним письменником, отримав орден Почесного легіону, осліп, але продовжував диктувати книги.
   Щойно книги французького письменника виходили друком, вони негайно перекладалися багатьма мовами й поширювалися в усьому світі. 
    Жуль Верн написав 66 романів, безліч повістей, п’єс. Більшість романів Жуль Верна були екранізовані. Серед найвідоміших творів - «Таємний острів», «П’ятнадцятирічний капітан», «Подорож до центру Землі», «Із Землі на Місяць», «Діти капітана Гранта», «20000 льє під водою», «Навколо світу за 80 днів» та багато інших.
   З нагоди ювілею письменника в центральній бібліотеці організовано виставку-подорож «Вільна людина завжди закохана в море», в сільських бібліотеках – виставку літератури «Великий мрійник та фантазер» (Новодонбаська бібліотека), виставку-персоналію «Вітер далеких мандрів» (Світлівська бібліотека), літературний глобус «Незвичайні подорожі» (Вірівська бібліотека), літературну мандрівку  «Книги великого мрійника» (Святогорівська бібліотека).
      Нині  Жуль Верн -  один з найпопулярніших  письменників. Його твори читають скрізь, куди проникає друковане слово і люблять в  будь-якому віці.