27 серпня 2020 р.

Великий письменник і громадянин

    27 серпня - річниця  від дня народження великого українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча Івана Яковича Франка (27. 08.1856 – 28. 05. 1916).

    Іван Франко увійшов в історію української і світової літератури як геніальний письменник і визначний діяч визвольного руху. Його друкована спадщина сягає 50 томів «Зібрання творів». Своєю творчістю і багатогранною літературною і громадською діяльністю він створив цілу епоху в історії української культури і літератури.
    На вшанування пам'яті видатного українського письменника в бібліотеках району організовано книжкові виставки, тематичні полиці, перегляди літератури. 

Цікаві факти :
Іван Франко став першим професійним українським письменником, який заробляв на життя літературною працею.
У гімназії сидів на останній парті, але міг майже дослівно переказати розповіді вчителів на заняттях. У п’ятому класі під час уроків, які вважав нецікавими, читав Шекспіра в німецькому перекладі.
У гімназійні роки, залишившись без батьків, заробляв на життя репетиторством. Із тих коштів зібрав величезну на той час бібліотеку – понад 500 томів.
Чотири рази його ув’язнювала австрійська влада (у 1877, 1880, 1889 і 1892 роках).
Володів 14 мовами. Поет, прозаїк, фольклорист, перекладач, публіцист, філософ, економіст, політик, громадський діяч. Сучасники називали його «академією в одній особі».
Писав твори не лише українською, а й польською, німецькою, іншими мовами. Перекладав на українську в тому числі з давньої вавилонської, давньоіндійської, давньоарабської, давньогрецької, східних мов.


Немає коментарів:

Дописати коментар